20 Nisan 2015 Pazartesi

karadağ(monte-negro)- kotor

merhaba değerli okurlar. dün gece budva da kaldığımız berbat yerden sonra, burada yani işkodra dan size tekrar yazma imkanı yakaladım. burası arnavutluk sınırına yakın büyük şehirlerden biri. burayı sizinle yarın paylaşacağım. sırada kotor ve sonra yetiştirebilirsem budva var.
evet, liman şehirlerinden kotor un eski şehir sokaklarında gezerken  sebepsiz yere gülümsediğimi nice sonra farkettim.:) yaa burası çok güzel. dubrovnik te çok güzeldi ama burası oraya nazaran daha sakin ve ucuz.
eskişehrin girişlerinden birinde..
taş duvarlar arasından denize bakmak..



Şehrin içine girdiğinizde dar sokaklar arasında kaybolmanız an meselesi. Bunun için görülecek bir kaç yer adı size referans noktası olabilir. Sveti Luka Kilisesi, Sveta Ana Kilisesi, Sveta Marija Kilisesi, Gospe od Zdravlja ve 17. yüzyıldan kalma Prens Sarayı ile 19. yüzyıldan kalma Napolyon Tiyatrosu en çok görmeniz gereken, kısa bir tarihi yerler listesi. Tüm yapılar kesme taşdan yapıldıkları için hangisi en güzel, karar vermek zor açıkcası, her biri bir diğerinden daha güzel.

sadece sokaklarda dolaşmak bile keyif veriyor..
artık sıra yemek molasında..

porsiyonlar çok doyurucu..(bu tabak 4,5 €) ama mutlaka fiyatları sorun ve emin olduktan sonra yiyin.

sıcak mısır ekmeği yediklerimin en iyisiydi..:)

şehir çıkışlarından birinde dağlardan gelen ırmak suyu bu şekilde sekilerden akıyor..

yukarı çıkarken:)

daha yolun yarısı oldu mu acaba?!


veee zirve!

1350 m yukarı tırmandık! burası kale surlarının en yüksek yeri. sanırım 2 saat boyunca yukarı doğru merdiven çıktık. yukarıdan şehir manzarası bu şekilde. burası, dubrovnik ten güneye doğru devam edince bir müddet sonra fiyordlar eşliğinde ulaştığımız bir şehir. doğası tartışmasız nefes kesecek kadar güzel. ee görmek lazım.:) 

Kotor, tarih boyunca fazlaca el değiştirmiş. Kimler gelmiş kimler geçmiş bu tarih sahnesinden şöyle bir göz atalım. Kotor’un adının ilk geçtiği kaynaklar M.Ö. 168 yıllarını işaret ediyor. Bu dönemde bir roma kentiyken sonra sırasıyla, bulgaristan imparatorluğu, sırplar,  venedik cumhuriyeti,  bir kaç yıllık kısa sürelerde osmanlı imparatorluğu kuralları ile de yönetilmiş. habsburglar, italyanlar, osmanlılar derken bugün son olarak kotor yugoslavya nın bölünmesinden sonra karadağ sınırları içinde yer alıyor. Gelecekte tekrar haritadaki sınırları değişir mi bilinmez.
burası 1979 yılından itibaren unesco dünya mirası listesi’nde bulunan karadağ a ait iki yerden biri.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder