1 Mayıs 2015 Cuma

çek cumhuriyeti- prag

vitava ırmağının üzerinde gösterişli heykelleriyle dikkat çeken charles(karl) köprüsü ve tepede prag kalesi  içindeki gotik mimarisi ile yükselen  st. vitus katedrali, sizi gerçek dünyadan koparıp masal diyarına taşıyor adeta. "masal şehri" olarak ta bilinen prag dayız.!

benim kocaya doğum günü hediyemdi prag tatili. kasım ayında soğuk olmakla birlikte yağış olmadığı için unutulmayacak bir 3 gün geçiriyoruz bu "bohem" ellerde.:)  evet kristalleriyle ünlenmiş bir bölge burası bohemia! bir çok tarihi şehirde olduğu gibi burada da "old town square" olarak geçen eski şehir merkezi bulunuyor. doğası gereği bu mevsimde bile oldukça kalabalık ve hareketli. meydandaki saat kulesi çok popüler. zira orta çağdan kalma olan bu kule, birkaç sefer tamir edilmiş. her saat başı çalan bu saatte, pencereden 12 havariden biri görünüyor ve bazı heykelcikler  hareket ediyor falan.. ayrıca 12 burcu temsil eden zodiak takım yıldızı simgelerini, eski çek zamanını ve babil zamanını da aynı anda gösterdiği söylenmekte.  tabi ben anlamadım başka..

solda astronomik saat kulesi ve karşıda tyn kilisesi( harry potter burada çekilmiş deniyor)
yukarıda resimde sağda görünen üzeri brandalı standlarda sıcak şarap servisleri vardı..  tam da bu meydanda açık pazar kurulmuştu. bu pazarda, taze meyve sebzeden tutun da oyuncak ve hediyeliğe kadar çeşitlilikte ürün bulabilirsiniz. fiyatlar değişiklik göstermekle birlikte hesabınıza uygun çok şey bulabilirsiniz. örneğin, el yapımı ahşap kukla ve  oyuncak çeşitleri  bu yere özgü ve meşhurdu galiba. zaten prag oyuncak müzesi kale yolunda özellikle çocuğunuzla geldiyseniz, bence uğramanız gereken yerlerden..

eski şehir meydanında bulunan faytonlar veya eski model şık otomobillerle şehir turu imkanı var ama oldukça pahalı.

meydanda gezerken bir de bana ilginç gelen  işkence müzesi vardı. burada orta çağda uygulanmış işkence yöntemleri ve aletleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. psikopatlara ufuk açmak için  ..:)
karl köprüsü nün başındaki kulenin içindeydi hemen.
giriş ücretini hatırlamıyorum ama çok bir şey değildi.. 
prag da yeme içme konusuna gelirsek eski şehir meydanında uygun fiyatta bir çok mekan var. yöresel yemeklerden tatmak isteyenler için ördek etinden Pecena Kachna ve aslında macar mutfağına ait olup bu ülkede de sevilen gulaş ı tavsiye edebilirim. tabi balık da seçenekler arasında var. tatlı olarak ballı ve kremalı medovnik  i yavsiye ederim. obecnidum belediyeye ait oldukça şık bir mekan. prag 1. bölgede (burada da şehir merkezi bölgelere ayrılmış durumda) nehrin saat kulesi tarafında ve bu meydana açılan caddelerden biri olan  celetna boyunca 10-15 dakika yürüyüş mesafesinde. tabi bir de old traditional goodies lerde satılan  merdaneye sarılarak pişen tatlı hamurları var. fena değildi. adı "trdelnik". deneyin mutlaka. 

bu şekil pişiriliyor ve

bu şekilde satın alabilirsiniz. :)
tabi bir de tekne gezileri var.  online rezervasyon bile yapabilirsiniz. bu gezilerde ücrete dahil olarak, 3 alternatif yiyecek ve içecek sunuyorlar. bunlardan biri sıcak çay/kahve,  diğeri pasta/kek ve diğeri sanırım bira veya sıcak şaraptı. ayrıca rehberler eşliğinde kısa bir tarih bilgisi de sunuluyor. bu teknelere karl köprüsü nün hemen altından binebilirsiniz. 
bu gezintiyle yorgunluğunuzu atıp biraz gevşemek sizin de hakkınız.:)

prag  şehir merkezinde yapılacaklar arasında bir de meşhur yazar franz kafka nın evinin de müze olarak  bulunduğu golden lane denilen yerin gezilmesi var. buradan geçmek ücrete tabi. 5-10 € arası bir rakamdı sanırım ama akşam saatlerinde ücret alınmıyormuş.

güzelmiş değil mi?
son olarak dansing house denilen, ofis olarak kullanılan,  dans eden iki kişiye benzeyen mimarisiyle benim oldukça hoşuma giden yer var. 
burası yine şehir merkezinde, karl köprüsününe yürüyerek 5-10 dakika mesafede olan  adını hatırlamadığım bir köprünün hemen yanında. nehrin karşı kıyısında yani kale tarafında. 
prag da gezilecek yerler bu anlattıklarımla sınırlı değil elbette. şehir merkezindeki birçok noktadan edinebileceğiniz turistik haritalarda görülmeye değer noktalar numaralı işaretlenmiş halde var. ayrıca şehir dışında görülmeye değer bir kaç kale de var ama biz gitmedik. buralar için belki de araba kiralamak gerekecekti. yine hep yaptığım gibi malesef booking.com dan ayarladığım prag 3. bölgeden(ayırırken bu şekilde bölge bölge olduğunu bilmiyordum) bir otelde kaldığımız için(hotel vitkov), yeteri kadar şehir içi ulaşımı kullanmıştık.:) bu arada şehir içi ulaşımda her şey var. en yaygın olanı tramvaylar. ayrıca, metro ve otobüs de kullanılıyor. tek tip bileti hepsi için kullanabilirsiniz.    üç günlük olanı 300-350 çek krunası kadar bir miktardı. 
evet prag! gerçekten romantik bir şehir. kışa mı özel bilmiyorum, biraz kasvet te vardı. ama kasvet bile çok yakışıyor bu şehre.  size aktaracaklarım bu kadar. iyi gezmeler dilerim.










































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder