23 Mart 2015 Pazartesi

ABD-san francisco

merhaba değerli takipçilerim.:) macar bu sefer de san francisco da.. (bu arada, sonunda kendime bulduğum nick name bu. keseli sıçan, göçmen kuş, macarlan, pathfinder, fil faresinden sonra..)

öncelikle belirtmek isterim ki, şimdiye kadar gezip gördüğüm  yerler arasında bence amerika, doğal güzelliği bakımından eşsiz bir ülke. tarihi güzellik, fırsatlar falandan bahsetmiyorum. doğal güzellik bakımından yalnızca. bunun ayrımına  özellikle havadan daha kolay varılıyor. okyanus sularının kara içine sokulumları, sayısız göller, verimli deltalar, ormanlar, dağlar ve hatta çöl gerçekten görülesi.. hemen bizimkilerin itirazlarını duyar gibiyim.("aaa ülkemiz her yerden daha güzel"!.. elbette güzel türkiye mizin  değeri bu tartışmanın dışında ..:)) neyse, ama bana sorarsanız amerika daki en güzel yer de san francisco. doğal güzelliğinin yanı sıra, çok sıcak bir atmosferi de var. lombart street, nob hill, golden gate park, sausalito, alcatras, china town,.. vee fisherman's wharf.  san francisco ya yolunuz düşerse bu saydığım mekanları atlamayınız.
epey bir pazarlık sonunda çin'li bir sahibeden,  tuttuğumuz motel odamız, lombart caddesindeydi. kadın sonunda bana sırf senin güzel yüzün için demişti:). (gecelik çift kişi 60$ dı galiba)
lombart street 
(sırtımdaki 15 kg lık çantayla bu harika yokuşu tırmandıktan sonra varıyorduk motele)
bizim istiklal deki tramvaylara benzer san francisco tramlari..
bu resimde daha güzel görünüyor.
biz en yoğun sezonda gittik buna rağmen motel bulmakta zorlanmadık. eğer fazla konfor düşkünü değilseniz kesenize uygun bir motel odası mutlaka vardır. ama lüks arayanlar için de seçenekler oldukça fazla. meşhur van ness avenue (merkezden okyanus kıyısına kadar uzanan bulvar) üzerinde bir sürü bulunabilir. 
şehir içi ulaşımı belediye otobüsleriyle yaptık. çok sık ve ucuz. ama siz de bizim gibi muir wood veya stenson beach v.s. görmek isterseniz araba kiralayabilir ya da pier(39. iskeleydi galiba) lardan kalkan feribotları kullanıp karşıya geçebilirsiniz. araba kiralamamıştık ama kiralasaydık ta günlük kiraları 25-70 $ arasıydı. belli bir miktar da depozito bırakıyorsunuz ama arabayı teslim ettikten sonra iade ediliyor. biz bunu los angeles ta yaptık. (sabırlı olursanız bir sonraki makalem) sonra tekrar otobüsleri kullanmanız gerekiyor. bir de unutmadan belirteyim, hafta içi sausalito kısmına geçerseniz, muir wood a giden saat başı kalkan otobüsler var. bir de bunların dönüşleri erken bir saatte. sanırım 4pm di. bunu kaçırırsanız (bizim gibi), karşı kıyıya geçmek için düşünmeniz gerekecek.:) çünkü insanlar genelde kendi arabalarıyla gelmeyi tercih ediyorlar. biz kısa bir düşünmeden sonra hemen karar verdik ve otostop çektik. şansımıza 2. araba durdu.:) ha bu arada bu eyalette otostop çekmek te yasakmış iyi mi? bunu da arabasına bindiğimiz amerikalı söyledi.:)
şimdi sizinle feribot yolculuğumuzdan kısa bir videoyu paylaşmak istiyorum..


bu arada muir wood şu meşhur maymunlar cehennemi 2 filminin çekildiği ormanlık alan.


daha bitmedi..

tekrar merhaba. gezi notlarıma girmeden önce, bazı okurlardan aldığım gramer kurallarına uymadığım konusundaki eleştirilere değinmek isterim. uygunsuzluk sadece özel isimlerde ve cümle başlarında büyük harf kullanmamam aslında. basitçe  bu durumun sebebi , bu notların resmi niteliğinin olmaması, benim  özel isimlerin büyük harfle başlamasına şahsi olarak karşı olmam bir de sürekli word programı kullanmam olarak izah edilebilir. :) affınıza sığınarak devam ediyorum.

evet california eyaletine bağlı pasifik kıyısındaki bu yerde mutlaka görülmesi gereken mekanlardan bir diğeri fisherman's wharf. burası adım başı  sokak sanatçılarının sahne aldığı, özellikle deniz ürünleri ağırlıklı çeşitli restoranları, eğlence mekanları ve manzarasıyla ayrılmak istemeyeceğiniz bir yer.

resimleri netten koydum. zira benim çektiklerim bu kadar güzel açılardan değil. ama sizinle paylaşmak istediğim videolar var. 


39. pier
motelden buraya yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle gelebiliyorduk. ama sizin konakladığınız yer daha merkezi bir noktadaysa bir otobüse atlasanız da 15 dakikadan fazla uzak değil. 
son bir videoda bir sokak sanatçısının çalışmasını sizlerle paylaşmak istiyorum. şöyle ki;



alcatras adası na sf'da fisherman's wharf tan kalkan feribotlarla ulaşabilirsinizz.. diyeceğim ama biz ulaşamadık zira turistik sezon olduğu için biletleri en erken 3 gün sonrası için bulabildik. (bu arada biletleri 33. pier dan alabilir ve yine buradan kalkan feribotlara binebilirsiniz.) bu da bizim programımıza uymuyordu. şiddetle tavsiye ederim eğer adayı ziyaret etmek istiyorsanız, biletleri mutlaka ya varmadan ya da varır varmaz almaya çalışın.! bu arada kısaca ada; meşhur gangster alcapon'un da ikamet ettiği şimdilerde müze olarak kullanılan hapishanesiyle ünlü bir yer. söylentiye göre buradan kaçmak imkansızmış. deneyenler olmuş tabi ama hiç biri başaramamış. adanın etrafındaki güçlü akıntıların yanı sıra, kendi tabirleriyle "kemik donduran" suyu da yüzmeyi olanaksız hale getiriyormuş. bu arada ben sahilde balık adam kıyafeti giymiş çılgın(diyeceğim artık!) bir yüzücüyü, kıyıya paralel yüzerken de görmedim değil yani. ayrıca bir hususa daha  değinmek istiyorum. biz tam yazın ortasında burada olmamıza rağmen sadece suyu değil havası da buz gibiydi. biz yaz mevsimi diye fazla kalın kıyafet getirmemiştik ama orada birer mont satın almak zorunda kaldık. hava açık güneşli ama özellikle karardıktan sonra buz gibiydi. mutlaka kalın kıyafetler götürmeyi unutmayın.!!


montlara dikkat!
biz de sausalito ya giden feribotla giderken yakınından geçmekle yetindik. alcatras ın!
bu resimde "ada" arkada görünüyor.
bir de çin mahallesi var. alışveriş için ideal. bazı çinliler ingilizce bilmiyorlar bile. ama bir şekilde anlaştık. :) aman mutlaka pazarlık yapın. zira yapmaya çok müsaitler. bazı şeyleri nerdeyse yarı fiyatına indirdik. her şey bulabilirsiniz burada. hediyeliklerden tutun da kıyafet, çanta, ayakkabı hatta ev eşyası.. bu arada toplu taşımalarda ingilizce anonsların yanı sıra çince anonslar da yapılıyor. çinli popülasyon çok fazla yani.. 
yeme içmelerimizi fisherman's daki balık restoranlarda yaptık. deniz ürünleri bu yerde fast food olarak ta servis ediliyor. zira biz birçok kez bu tabaklardan alıp iskelelerde sokak müzisyenlerini dinleyerek hoşça vakit geçirdik. bu arada meşhur dondurmaları geraldin i de tattık yani.(fena değildi ama eğer ben de dondurmadan anlıyorsam,  maraş dondurma tartışmasız bir numara) bu mekanda dondurmaları servis yapan kız da türk çıktı.:) yakasında yazan merve ismini görünce siparişleri türkçe verdik. merve 'nin tepkisi görülmeye değerdi doğrusu. o kadar özlemiş ki ailesini ve vatanını..
çin mahallesi
ayrıca golden gate park görülesi mekanlardan bir diğeri daha. bu parktan okyanusa doğru bakıldığında göreceğiniz kırmızı rengi ile sislerin arasındaki golden gate köprüsü, etkileyici doğrusu. 

aslında aktaracak daha bir sürü resim ve videolarım var ama sizi şahsıma özel bilgilerle sıkmak istemiyorum ve san francisco sayfasını burada noktalıyorum.
sonraki buluşmamız  los angelos ta olacak. takipte kalın..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder