12 Ağustos 2016 Cuma

THASSOS

yunanistan ın kavala açıklarındaki bu tatil beldesi ada, deniz ve güneş tutkunları için yanı başınızdaki kaçırılmayacak fırsatlardan biri. buraya ulaşmak sanıldığı kadar zor değil aslında. esenler otogarından kalkan birkaç otobüs firmasından biri olan alpar turizm gidiş-dönüş kavala biletlerini 25€ dan satıyor. (bu fiyatlar 2016 fiyatları  bu arada) ayrıca kavala merkezden kalkan feribotlara kişi başı 5€ ödeyerek yaklaşık 1,5 saat sürecek bir yolculukla adaya gidebilirsiniz. aslında adaya gidebilmek için kavala ya yaklaşık 40 km uzaklıktaki  keramoti rıhrımından kalkan feribotlar da var. buradan feribot fiyatı 3€. ayrıca kavala merkezden yine kalkan flying dolphin ler ise daha hızlı oldukları için fiyatları kişi başı 11€. bunlarla yapılan yolculuk 40 dakikadan fazla sürmüyor. kavala dan dönüşte binmiştik. ama bunlar adanın thassos rıhtımına yanaşıyor. feribotlar ise genellikle prinos rıhtımına yanaşıyorlar. o yüzden yaptığınız otel rezervasyonuna göre bir ulaşım noktası seçmekte fayda görüyorum.

kavala rıhtımında yürürken  benimkiler!


adada ulaşım otobüslerle yapılabilir. ancak sıkıntı şu ki otobüs biletleri öyle toplu birkaç günlük ya da haftalık falan alınca daha ucuz olmuyor. ayrıca sadece nakit alabiliyorsunuz. her binişinizde otobüsün içinden almanız mümkün. bunun yanı sıra tabi taksiye binebilirsiniz. ya da araba kiralayabilirsiniz. bisiklet, ATV, motor kiralama seçenekleri de var. biz konaklamamızın son 2 günü araba kiraladık. iki günlük kira 65€ tam sigorta. tabi bunları kiralarken de yine nakit ödeme talep ediyorlar. kredi kartı kabul eden tek firma patos!(Thassos limanında). aklınızda bulunsun. ilk iki günü ise bisiklet kiralamıştık. günlük kirası 4€. yakın köyler arasında çok pratik ve eğlenceli.

feribottan önce biz..


 feribota evcil hayvanları alıyorlar.:) ayrıca giderken martıları besledik. tabi etrafımızdaki birkaç kişi de bizi taklit ettiler.:) biz istanbul dan antremanlı olduğumuzdan...:) sanki biraz havamız oldu gibi..

kaldığımız yer skala sotiros adında prinos limanı  na yakın bir köy.

prinos limanında denize dökülen ırmaktaki kaplumbağalar! parti var galiba. :)

konaklama için 4 gece 4 kişi için 240€ vardığımızda peşin ödedim. rezervasyonu booking den yapmıştım. kaldığımız köyün marketinden alışverişimizi kredi kartıyla yaptık. ve markette hemen her şey satılıyor.


bisikletle gezerken kaldığımız yerlere yakın deniz kıyısından manzaralar.! bunun gibi bir sürü yerden geçtik diyebilirim. adanın etrafında tam bir tur 90 km. ve görmeye değer. tavsiye ederim. ayrıca tarih tutkunları için bazı antik şehir kalıntıları da iyi durumda ve görülmeye değer. ama açıkçası sıcakta pek çekilmiyo ve sadece oğlum aliki plajı yanındaki birine gitti ve gezdi. resimlerini paylaştı güzelmiş. biz de böylece görmüş olduk. 
bu resim ise thassos merkezdeki bir tarihi kalıntıdan ben çekmiştim. ancient agora!

deniz kıyıları genellikle kumlu ve yavaş yavaş derinleşen uzun plajlarla dolu. suyun kristal berraklığına dikkatinizi çekerim!.:) ve gördüğünüz gibi pek kimse de yok öööle. ama tabi bazı ünlü plajlar kalabalık. mesela paradise, aliki, giola ve marble beach ler öyleydi. 

 bir başkası!


 burası da önce taşlık ama 2 m sonra kumluk.


yeme içme işini kaldığımız yerin ortak mutfağında yaptığım gibi arada dışarıda da yedik. çipura kilosu 9€ ve çok lezzetli. sardalya da var sanırım kilosu 4-5 € civarı. restoranda yerseniz biz genelde 4 kişi için 35-40€ arası ödedik ve doyduk. karides, kalamar ve midye balığın yanı sıra bütün restoranlarda taze olarak bulunabilir. restoranlar hizmetini genellikle böyle şirin teraslarda denize nazır ve güler yüzlü personelin servisiyle yapıyor. ayrıca buranın adeti mutlaka her restoranda parayı ödedikten sonra ki ikramları.  genellikle meyve bazen de tatlı ikram ediyorlar. çat pat türkçe bilenlere de rastlamak olağan.  

buraya gelmek için arabayla 3-4 km stabilize yol katetmek gerekiyor ve yolun sonunda arabanız mutlaka bembeyaz toz olacak. 

burası; marble beach! (ya da saliara) adann doğu kıyılarında meşhur bir plaj. 

bu açık turkuaz mavisi su rengini mermerden alıyor. adada mermer rezervleri çok. hatta üretimi yapılıyor.




hala marble beach!

arabayı park ettikten sonra yarım saat bir  yürümeyle varılıyor buraya.
burası giola! adanın güney ucunda doğal havuz.

tam buradan çocuklarımın üçü de atladı.!! yaklaşık 6m vardı.  ben biraz daha aşağılardan atladım.:) hadi 3 diyelim. gerçekten çok eğlendik.


burası da meşhur güzel aliki.! 10 numara beş yıldız bir koy. ama biraz kalabalık. ben suya  açıktan girdim yarım saat sonra yine açıktan da çıktım. kalabalığı hiç sevmem de.:)
aliki nin arka tarafında arkeolojik bir site de var gezilebilecek. durun size netten güzel bir resim paylaşayım. bizim çektiklerimiz pek profesyonel değil.

bu daha iyi. ön taraf plaj arka taraftaki koy antik kent.


burası da kekes beach! burası nispeten daha sakin.  plajı denize girerken 2-3 metre çakıllı. sonrasında tekrar kumluk. ama suyun ışıltısı hep aynı.:)


burası theologos köyü! bir dönem bu adaya başkentlik yapmış tarihi 1200 lü yıllara uzanan çok şirin bir köy. adanın iç kısmında kalıyor. oğlak çevirmesini taverna eğlencesi eşliğinde tatmak isterseniz tam yeri. bu arada taverna zaten restoran anlamında kullanılıyor. benim kastettiğim ise yunan halk oyunları eşliğindeki müzikli danslı yemekti.:) zaten köyün merkezine girince sağlı sollu tavernalar sizi buyur ediyor. çok kolay bulursunuz yani. aslında köy gerçekten çok güzel bu resimden pek anlaşılmıyor. mesela bazı evlerin çatıları taştan. kayrak taşı gibi taşlarla döşenmiş evlerin çatıları. ben araba sürdüğümden pek resim çekemedim. güzel olanlar kızımın telefonunda.


alışverişimizi son gün thassos merkezden yaptık. hediyelik falan. ama kredi kartı kabul eden yerler çok az aklınızda olsun.


yemeklerden de bir iki resim paylaşayım. bu resim fırında keçi peyniri. gerçekten çok lezizdi. ayrıca salataların hepsi beyaz peyniri ile servis ediliyor.

 bu da karidesli spagetti. karidesler taze ve lezizdi. tavsiye üzerine kavala da apiko restoran da yedik. artık ben de tavsiye ediyorum. :) yine 30-40€ arasında bişey ödedik ve memnun kaldık. burası kart kabul ediyor.  ayrıca adaya özgü  tatlar arasında  bergamut reçeli, portakallı lokumu da denemenizi tavsiye ederim. zira ben beğendim.

bu resim sonradan kiliseye çevrilmiş aslen fatih sultan mehmet in yaptırdığı bir camii.  bu arada artık biz kavala ya döndük otobüs saatini beklerken yaptığımız kısa kavala turundan. kavala dönüşünde bademli kurabiye almayı da ihmal etmeyin. bazı yerlerde  türkçe bilenler olduğu gibi türk lirası da kabul ediyorlar.



                                                       oğluşumla thassos hatırası.


ingiltere gezi notları pek yakında.:)